TBE är en hjärn- eller hjärnhinneinflammation från ett virus som en del fästingar bär på. Det finns i så fall i krypets spottkörtlar och ger omedelbar smitta, oavsett om man plockar bort det direkt eller inte.
Region Stockholm rekommenderar TBE vaccination till barn och vuxna som vistas i naturen. Det finns ingen bot mot sjukdomen som kan vara mycket svår och livslång. Det vet vi som också har specialistmottagningar för smärta och hjärnskador, och möter patienter med sena symtom av TBE, med minnesstörningar, ofta förlamning och låg livskvalitet samt en rad svåra kvarstående andra bekymmer. Vaccination är en billig och viktig försäkring att skapa ett immunskydd.
Obs vaccinationen ger inte skydd mot borrelia, som är en annan bakterie-sjukdom som sprids genom fästingar. Den kan botas genom antibiotika.
Vuxna som är yngre än 50 år, och barn från 1 år, behöver normalt tre doser första året. Efter första dosen ges nästa 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två och helst i god tid före fästingsäsongen, men det är aldrig försent. Från 50 års ålder bör man få en extra dos ett par månader efter den andra. Sedan fyller man på efter tre år, därefter vart femte år. Man behöver inte börja om ”från början” om man missat och det gått för långt sedan senaste vaccinationen. Det finns andra regler för patienter med immunbehandling.
Du behöver inte vara listad, men är förstås välkommen att bli det, och ha tillgång till en väl fungerande husläkarmottagning i din närhet. Det finns en enkel blankett i receptionen om du vill bli listad.
Vid ankomst får du fylla i en hälsodeklaration, som gås igenom av sjuksköterska eller läkare, själva sticket sker helt enkelt i en muskel i överarmen, gärna på din icke-dominanta sida. Sen får du vila en kvart så allt känns bra, och ta en kopp kaffe eller té.
Allvarliga biverkningar av TBE-vaccin är ovanliga. Vanligtvis känns det lite ömt och svullet kring sticket under några dagar. En del kan också få huvudvärk, trötthet, muskelvärk eller illamående och kräkningar. Barn kan ibland drabbas av feber efter att ha vaccinerats. Dessa besvär är kortvariga och går över av sig själva. Om du har känd allergi, särskilt om du varit med om svåra reaktioner bör du kontakta allergimottagning för ställningstagande. Det gäller också ägg-allergi.
Om du är förkyld med symptom som lite snuva, hosta och ont i halsen, kan du fortfarande vaccinera dig mot TBE. Om du däremot har feber, bör du vänta med vaccinationen tills du mår bättre igen. Använder du blodförtunnande medel skall du hålla upp i åtta timmar innan injektionen. Om du behandlas med medicin som innehåller warfarin, bör ditt senaste värde för pK-INR vara <2,8 och ha tagits under veckan innan vaccinationstillfället.
Du vet bäst hur ditt barn reagerar och ska bemötas, vi lyssnar och hjälps åt.
Inget vaccin ger 100 procent skydd, och för att få ett bra skydd är det viktigt bygga upp det med vaccin i flera doser, enligt ocvan. TBE-vaccin har ändå en mycket hög skyddseffekt Efter den andra dosen har cirka 90 procent av de vaccinerade ett skydd som varar under 1 år. Fem år efter femte vaccinationen har 90% kvar skydd.
Hela Stockholms län är riskområde för TBE. I kartan visas de mest drabbade områdena år 2022–2023 utifrån antalet rapporterade fall per kommun. Ju mörkare färg desto fler fall har rapporterats. Kartan tar inte med dem som inte vet var de har blivit smittade.
Relaterade länkar
Datum: 2024-06-11
Personlig husläkare. God vård för dig och din familj i alla livets faser! Vi finns här för att ge dig all den service du förväntar av en nära och kunnig husläkarmottagning....
Direkt tillgång!. Välkommen till vår primärvårdsrehab. Du som har akuta eller långvariga besvär och behöver möta en fysioterapeut, arbetsterapeut eller dietist kan ta kontakt...