Vår rehabilitering fortsätter som vanligt hela 2024

Rehab och utredningar pågår som vanligt

”Vi jobbar på”. Det är budskapet från verksamhetschefen till både patienter och remittenter då vårdvalet Rehab smärta och utmattning förlängts till 2025,  ”Trodd och trygg” är fortsatt våra ledord.

En stor nyhet har varit att det vårdval som vi jobbar under, kommer att avvecklas. Såväl patienter med smärta och/eller utmattning undrar säkert vad händer nu? Här är de svar vi kan ge idag, från Andreas Iwarsson, Bragée Klinikers verksamhetschef:

- För det första så jobbar vi på som vanligt på alla enheter: smärta, utmattning. Vårdvalet upphör inte förrän 2025. Det betyder att det fortfarande finns en unik möjlighet för patienter med smärta/utmattning att delta i ett rehabiliteringsprogram som är genomgripande och som vi vet hjälper. Resultaten registreras nationellt i NRS och vi får daglig positiv feedback från våra rehabdeltagare.

- Självklart tycker vi att det är olyckligt att regionen inte väljer att ha kvar vårdvalet, eftersom smärtrehab i den här formen har en uppdaterad kunskap om långvarig smärta och hur den diagnosticeras och behandlas.

Tyvärr har dock ME-center med utredning, behandling och forskning för patienter med ME/CFS fått stänga tidiga våren 2024 efter att regionen beslutat att dessa patienter i första hand skall ha sin vård i primärvården.

Under 2022 kom nya nationella riktlinjer för ett bättre omhändertagande och vårdförlopp för smärtpatienter. Tanken är att redan tidigt i primärvården fånga upp de som har risk att få långvarig smärta.

- Riktlinjerna är väldigt bra och framsynta och framhåller att olika yrkesgrupper behöver samarbeta, säger Andreas Iwarsson. Min förhoppning är att primärvården mäktar med och klarar den här omställningen, så att inte patienterna med långvarig smärta - och alla de konsekvenser i livet som smärtan medför – kommer att falla mellan stolarna. Det är mycket som ska till för ett fungerande teamarbete, som ju är vad de här patienterna behöver – att olika professioner samordnar sig och samverkar kring patienten. Men det som jag tror kommer att ta längst tid att etablera i primärvården, det är den smärtanalys som alltid sker på en smärtklink och som är oerhört viktig för hur smärtan senare behandlas.

- Sammanfattningsvis så vill jag trycka på att hela Bragée Klinikers rehabilitering fortsättningsvis fungerar som vanligt och att både patienter och remittenter kan fortsätta att känna sig trodda och trygga – vårt ledord. Jag säger som under pandemin – vi ställer inte in, vi ställer om. Alla är fortsättningsvis välkomna med remisser och vi har fortfarande korta väntetider. Vi har också startat nya verksamhetter som primärvårdsrehabilitering och rehabilitering vid neurologiska sjukdomar.