Du kan få hjälp vid överrörlighet som ger smärta

Många symptom!

Att vara överrörlig låter ofarligt, nästan snofsigt. Dansant, vig, ungdomlig hy, partytricks... Men det kan också vara ett helvete med smärta och trötthet - lär dig mer.

Är du vigare än dina kompisar? Kan du lägga handflatorna i golvet? Kanske är det vanligt i din släkt, och du har inte tänkt så mycket på det? Eller du kan till och med  kan ha briljerat lite med din rörlighet och känt dig stolt över din vackra rynkfria hud? 

Men... samtidigt har du varit tvungen att söka vården i åratal för värk runt leder och i muskler och för jobbig trötthet. Men alla prover har varit normala. 

Det kan hänga ihop med rörligheten!

Det som håller ihop kroppen är KOLLAGEN, det viktigaste proteinet i bindväven, och som gör oss elastiska i senor, blodkärl och hud. Men många har en genförändring som gör att det blir alltför elastiskt, ja riktigt uppluckrat. Det hänger ihop med att man lätt får blåmärken eftersom blodkärlen läcker vid skada. Man får också lätt stukningar för att ledbanden inte håller ihop som dom ska.  Ibland kan till och med en axel eller knäskål hoppa ur led. Du kan gärna  knäppa och knaka med fingrarna och skuldrorna för att det känns rätt.  

Men musklerna får jobba hela tiden för att hålla ihop lederna, och man kan få en utbredd, ibland svår muskel- och ledvärk .Och en mycket slitsam kroppslig och mental trötthet.

En minut för att närma sig diagnos...

Det finns en skala "Beighton score" från 0-9, som kan vara till hjälp för att veta när man bör söka råd av vården. Då testar man sina gränser och räknar poäng.  Det tar en minut att göra, och kan ha så stor betydelse. 

  1. 1 p för vardera sidan om du kan med handflatan på bordet böja upp lillfingret mer än rakt upp
  2. 1 p för vardera sidan om du kan pressa ned tummen mot underarmen
  3. 1 p för vardera sidan om du kan översträckta (bakåtkurvade) armbågsleder mer än 10 grader
  4. 1 p för vardera sidan för översträckta (bakåtkurvade) knäleder mer än 10 grader
  5. 1 p för att du med raka knän kan nå golvet med handflatorna  

Om du som vuxen har mer än 3 poäng som summa bör du söka hjälp av vården. Har du dessutom lätt att få blåmärken, eller om du har haft axel- eller knäskålsleder som  kommit ur led, då är det verkligen angeläget att du tar upp det med din doktor.  Det kan också vara lite oväntade symtom, som svårläkta ärr, foglossning och problem med tandläkarbedövning.

Det är väldigt viktigt att man undersöker ledrörligheten noga när misstanke finns. Ändå verkar det vara så svårt att få diagnos vid läkarbesök!  De kan dessutom bli många tiotals, då lucker bindväv ger så utbredda symtom. Tillståndet är ju medfött, men eftersom barn ju nästan alltid är viga upptäcks det  ofta senare i livet . 

Normalt kan man följa sjukdomen uppåt på någon av föräldrarnas sida, då det är lika vanligt hos kvinnor och män. Det blir lite slumpmässigt vartannat barn som får ärva genen. 


Med rätt diagnos kan man få rätt behandling och rehabilitering

Det finns några olika varianter av detta genetiska tillstånd, som du kan läsa mer om på länkarna De två vanligaste är HSD, med ett så krångligt namn att man  knappt törs skriva det "hypermobilitetsspektrumstörning", och EDS, "Ehler-Danlos syndrom".

Vi möter dagligen patienter som gått åratal i vården för sådana besvär utan att man undersökt rörligheten. Det finns ingen ursäkt för det! Det är inte okänt, vi har t ex beskrivit detta fenomen i flera vetenskapliga artiklar, och också påvisat ett samband med rygg- och nacksmärtor. Det är ju inte så konstigt att det uppstår, då vår ryggrad hålls ihop av mängder av bindvävsstråk - ligament. Vid överrörlighet är dessa lite svagare och kan brista, bli inflammerade och skapa både inflammations- och nervsmärta. 

Man måste få rätt behandling, kunskap och råd. Vi varit med i framtagandet av ett nationellt vårdprogram, där vårdproffs från hela landet enats om riktlinjer, se länk. Är det stora besvär med smärta sedan mer än tre månader, ingår förstås multimodal rehabilitering i rekommendationerna. Vi här på Bragée har hela vårdkedjan från primärvård, primärvårdsrehabilitering och multimodal smärtrehab.

Du och din ordinarie läkare bör samarbeta kring en vårdplan, och framför allt se till att överrörligheten också leder till bedömning hos fysioterapeut: Om besvären varat mer än tre månader bör ni också ta ställning till rehabilitering. Denna kan ske i primärvård hos kunnig fysioterapeut och arbetsterapeut, eller som multimodal rehabilitering med erfarna team och specialistläkare.

Och ett par purfärska kommentarer till den här artikeln:


Har du redan varit hos läkare för smärta sedan mer än 3 månader?

Då kan du kontakta oss, klicka på denna knapp

Svara på fem enkla frågor

Legitimera dig med bank-id och sänd

Klart!

Vi hör av oss direkt om kliniken är öppen, annars nästa vardag. Och normalt kallas du sedan direkt till en tid på lämplig dag för dig. Specialistbedömningen går sedan ut på att ta reda på om rehabilitering passar för dig.